AANTAL : 4 personen
VOORB. TIJD : 15 mins
BEREIDINGSTIJD : 2,5 - 3 uur
MOEILIJKHEID : Gemiddeld
Ingrediënten & benodigdheden
- 800 g rundstoofvlees (bijvoorbeeld sukadelappen)
- 2 grote uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels mosterd
- 1 flesje (330 ml) donker Belgisch bier (bijvoorbeeld Leffe Bruin of Westmalle Dubbel)
- 2 sneetjes oud brood (zonder korst)
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels boter of margarine
- Zout en peper naar smaak
- Een grote braadpan met deksel
- Een houten lepel
- Een snijplank en mes
- Een maatbeker
- Een garde of spatel
Voedingswaarde per persoon
34
Kcal
450
29
Vet
25g
8
Verzadigd
10g
7
Koolhydraten
15 g
75
Eiwitten
35g
Receptuur
Met dit recept maak je een authentiek Vlaams stoofvlees dat perfect combineert met knapperige frietjes. Een echte klassieker voor de liefhebbers van comfort food! Smakelijk eten!
1
Voorbereiding: Snijd het rundstoofvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem. Snijd de uien en hak de knoflook fijn.
2
Vlees aanbraden: Verhit de boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
3
Uien en knoflook bakken: Voeg de uien en knoflook toe aan de pan en bak deze in het achtergebleven vet tot ze glazig zijn.
4
Bier en kruiden toevoegen: Doe het vlees terug in de pan. Voeg het bier, de mosterd, appelstroop, laurierblaadjes, tijm en azijn toe. Roer alles goed door.
5
Brood toevoegen: Besmeer de sneetjes brood met mosterd en leg deze bovenop het stoofvlees. Het brood zal tijdens het stoven oplossen en de saus binden.
6
Stoven: Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel 2,5 tot 3 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe door en voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik wordt.
7
Op smaak brengen: Verwijder de laurierblaadjes en takjes tijm. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met extra zout, peper of een beetje azijn.
8